Mellrák táplálkozás. Kapcsolódó cikkek
Így függ össze a mellrák és a táplálkozás MTI A tanulmány eredményei az mellrák táplálkozás évek elején indult Women's Mellrák táplálkozás Initiative WHI elnevezésű nagyszabású amerikai vizsgálatból származnak. A WHI táplálkozást vizsgáló része 50 és 79 éves kor közötti, csaknem 49 ezer egészséges nő bevonásával készült húsz éven át.

A vizsgálat kezdetén az alanyok napi kalória-bevitelének egyharmadát alkotta zsír. A résztvevőket két csoportra osztották, és az egyik csoport tagjainak megmondták, hogy a napi kalória-bevitelükben 20 százalékra kell csökkenteniük a zsír mennyiségét és több zöldséget, gyümölcsöt, valamint gabonát kell fogyasztaniuk. A másik csoport tagjai nem változtattak intraductalis papilloma diagnózis étkezési szokásaikon.

Az étrend komplikált dolog. A kontrollcsoport tagjai nagyjából ugyanannyi zsírt fogyasztottak végig, mint a tanulmány kezdetén.
Az előzetes eredmények azt mutatták, hogy az alacsony zsírbeviteli csoport tagjai közül kevesebben haltak meg bármilyen okból kifolyólag azelőtt, hogy mellrák alakult ki náluk.

Tekintettel azonban arra, hogy a 49 ezer résztvevőből mindössze halt meg mellrákban, az étrendváltoztatás jótékony hatása elenyészőnek mondható. Az étrend megváltoztatása továbbá nem csökkentette a mellrák kialakulásának kockázatát.
A pácienseket minden lehetőség érdekli, amellyel javíthatnak az állapotukon — mondta Jennifer Ligibel, a bostoni Dana-Farber Rákkutató Intézet munkatársa, aki nem vett részt a tanulmány elkészítésében.

Hozzátette: az eredmények azt sugallják, hogy az étrend megváltoztatása, a súlycsökkentés, a mellrák táplálkozás hatékony terápia lehet. Ha valaki többet eszik egy élelmiszerből, akkor kevesebbet fogyaszt egy másikból, ezért nehéz megmondani, hogy melyik változásnak milyen hatása van.
A keményítőt tartalmazó ételek túlzott fogyasztása nem tesz jót, és ma már azt is tudjuk, hogy a zsír fajtája is számít, az olívaolaj például sokkal jobb a többi olajnál.
