Vérszegénység tünetei


Írta: Márkus Adrienn Milyen tünetek utalhatnak vérszegénységre?

A vérszegénység fogalma

Miért fontos a megelőzés és a kezelés? Nőként különösen fontos odafigyelned a vérszegénységre anémiára utaló jelekre, ugyanis a menstruáció miatt ez nálunk igen elterjedt kórkép.

gyömbér gyökér paraziták

Sőt, az egyik leggyakoribb hiánybetegségről van szó a nők körében. Tulajdonképpen a vérszegénység is egyfajta vérszegénység tünetei, sosem önálló betegség. Fontos, hogy kiderítsük mi okozza, hiszen komolyabb megbetegedésekre hívhatja fel a figyelmet.

A vér oxigénszállító sejtje a vörösvérsejt. Az oxigén megkötéséért, tulajdonképpen a sejt felszínén elhelyezkedő fehérje, a hemoglobin a felelős. Ha a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk. Milyen tünetek esetén gondoljunk vérszegénységre?

A leggyakrabban vashiányos vérszegénységről beszélünk, ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen jelenj meg laborvizsgálaton, hogy időben elkezdhesd annak pótlását. Sápadtság A legtipikusabb tünete a vérszegénységnek a bőr és a kötőhártya halványsága. Ha te is sokszor megkapod, hogy mennyire sápadt vagy, és ez nem általában jellemező rád, hanem inkább csak az elmúlt időszakban jelentkezett, érdemes csináltatnod egy vérképet.

Hogyan ismerhető fel a vérszegénység?

Fáradékonyság Úgy érzed, hogy az utóbbi időszakban nem tudsz megfelelően koncentrálni a vérszegénység tünetei Állandóan fáradtnak és gyengének érzed magad, és nem kell hozzá sok, hogy kihozzanak a sodrodból? Persze ennek nagyon sok vérszegénység tünetei lehet, de még az is lehet, hogy mindezek a vérszegénységből adódnak. Fejfájás, szédülés Ha ügyelsz a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, nem stresszelsz többet, mint máskor, kipihent vagy, és még a frontokra vérszegénység tünetei vagy különösebben érzékeny, a fejed azonban szinte folyamatosan fájkezdj el gyanakodni.

genitális szemölcsök hogyan kell kezelni

Ha ugyanis minden mást kizártál, könnyen előfordulhat, hogy a vérszegénység miatt adódhatnak a problémáid. Természetesen első lépésként keress fel szemész illetve fül-orr gégész szakorvost, hogy kizárhasd a szervi elváltozásokat. Ha hpv impfung jungen australien leleted negatív, és a probléma továbbra is fennáll, esetleg több más tünettel együtt is okoznak számodra kellemetlenségeket, érdemes a vérszegénységet is kivizsgáltatnod.

giardia tünetek gyermekek

Törékeny, lapos köröm, hajhullás Ha mindig is erős, egészséges körmökkel és hajjal rendelkeztél, de az utóbbi időben töredeznek a körmeid, hullik és töredezett a hajad, az mindenképpen jelzésértékű. Rengeteg oka lehet, de gondolj a vérszegénységre, vashiányra is.

hogyan kell kezelni a málnát parazitáktól

Száraz, viszkető bőr A téli időszakban, a hideg levegő, és a fűtött helyiségek szárazsága megviseli testünket, bőrünket. Ilyenkor bőröd is sokkal érzékenyebb, szárazabb lehet.

papilloma kezelése burgonyával

De nem minden esetben ez az oka. Aki vérszegény, az is tapasztalhat hasonló tüneteket, ezért járj utána, mi is az igazi kiváltó ok.

Mik a vérszegénység tünetei?

Fotó: Profimedia — Red Dot.