Gomba hatások, A varázsgomba hatásai


Origo A benne található vegyületek megváltoztatják az agyi összeköttetéseket, és így az agy működését. A varázsgombák Psilocybe fajok fő pszichoaktív hatóanyaga, a pszilocibin nevű alkaloid új kapcsolatokat hoz létre a korábban nem kapcsolódó agyterületek között, és ideiglenesen megváltoztatja az agy egész szerveződési struktúráját, írják olasz és brit kutatók a Journal of the Royal Society Interface című, szabad hozzáférésű folyóirat legújabb számában.

gomba hatások papillómáktól és parazitáktól

Valószínűleg ezek az új kapcsolatok teszik lehetővé, hogy a felhasználók rendkívüli dolgokat tapasztaljanak, például lássák a hangokat vagy hallják a színeket.

Feltehetőleg ezek felelősek a varázsgombák bizonyos antidepresszáns hatásaiért is.

gomba hatások gyermektelen férgek kezelése

Varázsgomba Psilocybe pelliculosa Forrás: Origo Amikor a kutatók funkcionális mágneses rezonancia képalkotással fMRI összehasonlították azon önkéntesek agyát, akik intravénásan 2 milligramm pszilocibint kaptak, azokéval akiknek hatástalan placebót adtak, láthatóvá tudták tenni, hogyan változtatja meg a szer az információáramlást az agyban.

Az agyi aktivitás rendszerint meghatározott ideghálózatokon belül zajlik. A pszilocibint kapott önkénteseknél azonban az agyon keresztül zajló idegi forgalom sokkal szeszélyesebbnek bizonyult, mintha kiszabadult volna a normális keretek közül.

Amikor azonban a kutatók közelebbről megvizsgálták az agyműködést, kiderült, hogy a bedrogozott önkéntesek agyán átívelő aktivitásszikrák nem is annyira kaotikusak, mint elsőre tűntek. E helyett az aktivitás elkülönülő mintákat vagy ciklusokat formált.

gomba hatások bélférgek csecsemőknél tünetek

A pszilocibin nem távolítja el ezeket a sztrádákat, hanem egyszerűen gomba hatások épít. Így változtatja meg az agyi összeköttetéseket a pszilocibinForrás: Journal of the Royal Society Interface Ezek az új összeköttetések lehetővé teszik, hogy az agynak azon gomba hatások is kommunikáljanak egymással, amelyek általában nem teszik ezt.

  • A becsült halálos adag a gomba elfogyasztásával nem érhető el.
  • Miért érdemes gombát enni?

Így fordulhat elő, hogy például a varázsgomba hatása alatt álló emberek hallják a színeket, mert átmenetileg összekapcsolódik a látás- és a hallásközpont. Természetesen nem szabad elfeledkezni arról, hogy a pszilocibin erős és függőséget okozó, tiltott kábítószer, amelynek kipróbálását semmilyen különleges élmény kedvéért nem ajánljuk.

  • Az ellenszer: gomba és fű Az új Morcheeba-énekesnő hangja olyan, mintha a a Cranberriesből igazolt volna át, pedig a lemezt elsősorban narkós bulik utáni rekreációra ajánlják.
  • Varázsgomba - HáziPatika

Az új kutatások azonban segíthetnek abban, hogy az orvosok a gyógyászat szolgálatába állítsák a hallucinogén szereket, például a varázsgombát és az LSD-t.

Kísérleteztek már ezekkel a depresszió kezelésekorde az elképzelések szerint a gomba hatások betegségeken túlmenően a pszilocibin a végstádiumú rákos betegek szorongásait is enyhítheti.

gomba hatások papilloma ugola tünetei